duminică, 3 martie 2013

Prajitura de Martisor


Este o reteta preluata de sora mea de la Jamie Oliver. Mi-a povestit despre ea cu atata incantare incat m-a convins. Varianta originala este cu zmeura pe deasupra. Eu nu am gasit zmeura asa ca am cumparat capsuni.
Este foarte simplu de facut, foarte fresh si usoara, un desert perfect pentru de primavara si vara. Din cauza culorilor si a starii bune si dinamice pe care ti-o imprima am numit-o 'de martisor'.

Este compusa din 3 straturi. Blatul (de fapt piscoturi insiropate), crema (pe baza de mascarpone) si fructele.

Se folosesc piscoturi pentru Tiramisu. Eu am cumparat pachet cu mare din care am folosit aproape 2 pungi. Se pun piscoturile in tava cu fata crocanta (cea cu zahar) in jos. Pe deasupra am turnat cca. 70 ml. de Limoncello di Capri (lichior de lamaie). Eu am achizitionat o sticla de la Mega Image, am considerat-o o investitie si pentru alte ocazii. Pentru amatorii de lichior, poate fi consumat si ca atare. Este pic dulceag-amarui, cu un intens si interesant gust de lamaie.

Dupa ce am stropit piscoturile cu Limoncello le-am insiropat cu zeama stoarsa de la 3 portocale.
Separat am pregatit crema. Am folosit 1 cutie si jumatate de mascarpone la care am adaugat cca. 3-4 linguri de zahar pudra, apoi am adaugat putin cate putin lapte, pentru a mai 'relaxa' crema de mascarpone si a o face mai lejera. Am adaugat si o semintele de la 1 pastaie de vanilie. Am adaugat-o peste piscoturi.
Se adauga fructele - in forma si configuratia dorita.
Se rade pe deasupra putina ciocolata neagra.
Delicios!

In functie de dimensiunea tavii si de cantitatea de piscoturi trebuie sa tineti seama:
- ca piscoturile sa fie bine insiropate (sa nu pluteasca in sirop dar nici sa nu ramana tari);
- sa nu puneti prea mult Limoncello ca sa nu devina ingredientul principal;
- sa aveti destula crema care sa acopere piscoturile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu